3D printers

Advies - Ontwerp - Visualisatie


 

3D printers

< by ctrl design > verkoopt geen 3D-printers. Deze pagina is puur ter informatie.

Waar kan je zoal opletten bij het aanschaffen van een 3D printer.

Er zijn vele soorten 3d printers. Om het wat makkelijker te maken richten we ons even op de fdm printers. Als je een fdm printer gaat aanschaffen is het handig om op de volgende vragen een antwoordt te geven. Met deze antwoorden kan je dan gericht gaan kijken welke printer voor jou het beste is.

 

Waar ga ik de printer voor gebruiken?

Hoe groot gaan de 3D prints worden?

Welk budget heb ik?

Welk materiaal wil ik kunnen printen?

Wil ik hem zelf in elkaar zetten of moet hij plug and play zijn?

Waar ga ik hem neerzetten?

 

Waar ga ik de printer voor gebruiken?

Ga je modelbouw onderdelen, technische onderdelen, figuren, cosplay costums, enz printen. Voor modelbouw wil je graag heel fijn, precies met veel details kunnen printen. Bij cosplay wordt de print vaak voorzien van een primer en geschilderd waardoor je grover kan printen. Binnen de 3D printers zit hier veel verschil in qua print kwaliteit. Let dan dus ook goed op of de printer die je kiest ook echt het print resultaat kan behalen wat voor jou van belang is.

Hoe groot gaan de 3D prints worden?

De modelbouw onderdelen kunnen vrij klein zijn. Een printer met een bed van 20x20 cm of iets kleiner kan dan al genoeg zijn. Voor cosplay heb je grotere stukken die je wil printen en heb je misschien wel een bed van 50x50 cm of zelfs groter nodig. Over het algemeen zitten de printer op een bed tussen de 20x20cm en 40x40 cm waarbij velen kiezen voor een bed van 30x30 cm. Bedenk je ook dat die ene grotere print ook via iemand kan laten printen die een grotere printer heeft.

Welk budget heb ik?

Er zijn 3D printers vanaf ongeveer 100,- euro oplopend tot ergens in de vele duizenden euro's. Ja er zit zeker kwaliteit verschil in maar bedenk je wel dat als je kleine dingen print voor eigengebruik je misschien met een printer van 300,- euro al klaar kan zijn. Mocht je starten met 3D printen kan het ook handig zijn om met een wat goedkoper model te beginnen. Als je dan eenmaal alles onder de knie hebt kan je opschalen naar een duurder model of allerlei upgrades maken voor je huidige 3D printer. Als je 3D gaat printen voor de verkoop dan kan je beter voor een duurdere versie gaan waarbij een goed service gegeven wordt.

Welk materiaal wil ik kunnen printen?

Niet alle 3D printers printen lekker met elk materiaal. Alle printers zullen met PLA goed uit de voeten kunnen. Als je dan PET wil printen wordt het vaak al lastiger voor de goedkopere 3D printers. Ga je naar ABS kijken dan zal je ook iets met afzuiging moeten gaan doen in verband met de dampen die daarbij vrijkomen. De duurdere en professionele 3D printers maken hier echt een groot verschil. Bedenk je van tevoren dus goed welk materiaal je wilt gaan gebruiken. Voor beginners is aan te raden met pla te beginnen gezien hier bijna altijd een goed resultaat uit komt. Voor andere materialen heb je ook goede kennis van de instellingen in de slicer pakketten nodig om de 3D printer goed te kunnen finetunen.

Wil ik hem zelf in elkaar zetten of moet hij plug and play zijn?

Het voordeel van zelf in elkaar zetten is dat je goed weet hoe de printer in elkaar zit en hoe deze werkt. Mocht je dan upgrades gaan printen voor de 3D printer dan is dat een stuk makkelijker. Nadeel is wel dat het veel tijd in beslag kan nemen en als je totaal niet technisch bent het ook echt lastig kan zijn. Er zijn nu ook vele printers die met een stuk of 8 bouten in elkaar te zetten zijn. Alles zit in basis al goed in elkaar het enig wat je dan hoeft te doen is de z as te monteren en de snoeren in te pluggen. Met 15 min kan je dan aan het printen zijn.

Voordeel van plug and play is dat je meteen kan printen. Nadeel is wel dat dit vaak printers zijn die compleet in een kast zitten. Mocht er iets mee zijn dan is het lastig erbij te kunnen en tja waar moet je dan beginnen met uit elkaar halen? Een goede service is dan wel belangrijk.

Waar ga ik hem neerzetten?

Niet iets waar je meteen aan denkt maar wel van belang. Een 3D printer neemt ruimte in maar maakt ook geluid en geeft een geur af. De ene 3D printer maakt meer geluid dan de andere. De geur is afhankelijk van het filament dat je gebruikt. Een 3D printer staat snel enkele uren aan om een print te maken dus wel iets om rekening mee te houden. Mocht je met ABS gaan printen dan komt er ook afzuiging bij kijken deze moet ook afgevoerd worden liefst naar buiten.

 

Na het beantwoorden van de vragen heb je een basis om opzoek te gaan naar een printer die bij jou past. Hieronder vind je een aantal links naar sites waar 3D printers worden verkocht. Natuurlijk is dit niet alles en zijn er nog veel meer merken. < by ctrl design > wil hiermee puur een opstapje geven in het zoeken naar de juiste 3D printer die bij jou past.

 

https://www.dutchy3d.nl

https://www.felixprinters.com

https://www.lpfrg.com

https://www.prusa3d.nl/3d-printers

https://ultimaker.com/nl

https://www.123-3d.nl

 

 

< by ctrl design > houdt de informatie op deze website zo nauwkeurig, betrouwbaar en volledig mogelijk bij.

Bij het samenstellen van de inhoud van deze website bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet correct is. < by ctrl design > kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden of onvolkomenheden. < by ctrl design > is daarbij ook niet aansprakelijk voor de schade ten gevolge van het gebruik van deze informatie en/of gegevens van links op deze website.

Er kunnen eveneens geen rechten worden ontleend aan de op deze site gepresenteerde informatie. Links naar andere internetsites, die geen eigendom zijn van < by ctrl design >, zijn slechts opgenomen ter informatie van de gebruiker van deze site.