3D-printen

Advies - Ontwerp - Visualisatie


 

In 2012 ben ik door circulaire materiaalontwikkelingen in aanraking gekomen met 3D printen. Toen nog heel uniek in Nederland en dus ook weinig keus in typen en merken 3D-printers.

In 2015 heb ik het design label by ctrl design opgezet om 3D printen te stimuleren, ontwerpen en interieurstudies te maken.

De ontwikkelingen in 3D printen gaan snel en inmiddels zijn er vele typen en soorten printers in vele prijsklassen. Het basisidee achter al mijn 3D print ontwerpen is dat ze 100% te printen moeten zijn op simpele goedkope 3D printers waarmee in pla geprint wordt. Op deze manier wordt 3D printen toegankelijk voor een grote groep mensen en kunnen leuke en verrassende nieuwe interieurobjecten gemaakt worden.

 

 

3D printen op school

3D printen op school is tot stand gekomen na de vele vragen van uit het onderwijs tijdens demo’s om 3D printen te promoten.

Het belangrijkste van 3D printen op school is niet het 3D printen maar juist de weg er naar toe. De leerlingen gaan samenwerken, onderzoekend leren en presenteren. De lespakketten zijn voor een kleine bijdrage te bestellen zodat alle scholen er mee kunnen werken. Het enige wat de school zelf moet doen is het aanschaffen van een 3D printer.

Met het basis lespakket leren de leerlingen wat 3D printen is, ontwerpen voor 3D printen, 3D tekenen met tinkercad, het model slicen en 3D printen.

Naast het basis lespakket zijn er aanvullingen met specifieke onderwerpen met elk een eigen moeilijkheidsgraad.

De begeleiding van 3D printen op school kan door de docent maar natuurlijk ook door ouders in de vorm van coaches. Het lespakket is zo opgezet dat je geen kennis nodig hebt van 3D printen. Op deze manier kan 3D printen op school deel gaan uitmaken van de technieklessen in het onderwijs.